Koeling

Het koelen van je woning in de warme zomermaanden wordt steeds meer een prioriteit. Bij Ecotechnieken kan je oplossingen vinden om je woning te koelen, steeds met behulp van een warmtepomp en een ecologisch uitgangspunt in gedachten. Dit wil zeggen dat de warmte die uit de woning wordt gehaald wordt opgeslagen in de bodem (of vijver), of wordt omgezet in sanitair warm water.

Afhankelijk van het type warmtepomp is er passieve koeling (2 à 4°C kouder) of actieve koeling (aanvoer koude lucht en/of water van 10°C) mogelijk.

 

Passieve koeling

Passieve koeling is koeling waarbij er (bijna) geen energie wordt verbruikt. Dit kan onder andere met behulp van een warmtepomp.

Naast de functie van verwarming in koude periodes kan een warmtepomp een bron van koeling zijn in de warme zomermaanden. Om passief te koelen met een warmtepomp maken we gebruik van een externe warmtewisselaar om de warmte uit de woonruimtes te halen. Concreet gebeurt dit door het water in de vloer- of muurverwarmingen of LTV-convectoren uit te wisselen in de warmtewisselaar met de koelvloeistof die in het bodemcircuit van de warmtepomp circuleert.

Hiervoor zijn enkel twee circulatiepompen in werking en niet de compressor van de warmtepomp. Daardoor kan de lucht worden gekoeld (via convectoren), maar vooral ook de massa van de vloer of de wand.

Met passieve koeling kan je de temperatuur van de woning 2 tot 4°C doen zakken. De temperatuur wordt nooit onder het dauwpunt gebracht, om de luchtvochtigheid in de woonruimte niet te wijzigen en vochtproblemen te vermijden.

De overtollige warmte wordt afgevoerd naar de bodem (of vijver). Deze afgegeven warmte kan dan in het koudere maanden worden gerecupereerd om de woning op te warmen. Hierdoor wordt een degeneratie van de bodem tegen gegaan en zal een bodem-water warmtepomp een nog hoger rendement halen.

Actieve koeling

Het systeem van actieve koeling met een warmtepomp waarbij de warmte wordt hergebruikt om sanitair warm water te maken is een stuk unieker en nieuw in België. Het merk Nilan ontwikkelde een reeks warmtepompen waar twee kleinere 'warmtepompen' in verwerkt zitten. Ze zorgen voor zowel ventilatie met actieve en passieve warmterecuperatie als voor sanitair warm water, koeling en verwarming.

De eerste van deze interne warmtepompen zorgt voor de centrale verwarming, de tweede voor sanitair warm water en ventilatie. Door deze te gaan opsplitsen creëert men de mogelijkheid om met de compressor van de ventilatie de woning te gaan koelen. 

In de zomer kan de warmtepomp het vocht en de warmte van de warme buitenlucht onttrekken. Deze warmte wordt gebruikt om sanitair warm water te maken. Vervolgens wordt, door de omgekeerde werking van de ventilatie warmtepomp, de inblaas lucht naar de woning afgekoeld met behoud van een zeer goede en optimale luchtvochtigheid. Hierdoor komt er koele en verfrissende lucht in de woning. Zo kan je de temperatuur in de woning ook in de zomer aangenaam en laag genoeg houden. Dit systeem wordt ook wel 'top koeling' genoemd.

Onze Scandinavische huismerken

Ecotechnieken werkt met betrouwbare partners die weten hoe ze de koude kunnen trotseren. 

Sinds 1974 ontwikkelt en produceert Nilan hoogwaardige, energiezuinige ventilatie en warmtepomp-oplossingen die goed zijn voor de mens en het milieu. Een gezond binnenklimaat, gekoppeld aan een laag energieverbruik is waar Nilan voor staat.

NIBE en THERMIA hebben beide meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van de productie van waterpompen. 

NIBE is daarnaast de grootste boilerfabrikant van Scandinavië. 

Premies

Videogallerij

Een vraag? Persoonlijk advies nodig?

Vragen over bepaalde producten, hun toepassing of  bestellingen? Aarzel niet ons te contacteren. In onze toonzaal in Diksmuide kan je terecht voor persoonlijk advies.

Ma-Vr 08u-12u & 13u30-16u30
Gesloten op Za, Zo & feestdagen.