Warmtepompen

Een warmtepomp is een voordelig, energiebesparend en milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Met een minimaal verbruik aan elektrische energie haalt een warmtepomp de natuurlijke warmte uit de omgeving (lucht, bodem, water).

Met een warmtepomp kan u tot 75% besparen op uw energierekening, zonder in te boeten op uw verwarmings- en warmwatercomfort.

Toepassing

Warmtepompen hebben een hoger rendement als ze in een goed geïsoleerde woning worden toegepast.

Ecotechnieken werkt hoofdzakelijk met geothermische warmtepompen omdat deze een hoger rendement opleveren, onafhankelijk van het weer, vooral bij koude winterdagen.

Een geothermische warmtepomp kan gecombineerd worden met een verticaal of horizontaal captatienet. Bij energiezuinige of kleinere woningen, of wanneer er een tweede verwarmingssysteem is, kan het interessant zijn om voor een lucht-water warmtepomp te kiezen.

Met de juiste keuze van energieleverancier kunt u een laag of 0% C02 systeem uitbouwen. In combinatie met zonnepanelen wordt het een “low energy”-systeem.

Werking

Een warmtepompsysteem bestaat uit een compressor, een verdamper en een warmtewisselaar.

Via een koelvloeistof wordt laagwaardige energie onttrokken uit de bodem of uit de lucht.

De koelvloeistof verdampt, waarna die damp door een compressor wordt samengeperst en opgepompt tot bruikbare warmte (30°C tot 55°C).

Via een warmtewisselaar wordt die warmte afgegeven aan een lage temperatuur verwarmingssysteem (LTV-convectoren -of vloer- of wandverwarming) en/of een sanitair warmwaterbuffer.

Types warmtepompen

  • Lucht-luchtwarmtepompen: deze aerothermische warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze rechtstreeks af aan de binnenlucht in huis.
  • Lucht-waterwarmtepompen: deze onttrekken eveneens warmte uit de buitenlucht, maar geven deze aan het warmwatercircuit van de vloer- of wandverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren.
  • Bodem-water- en water-waterwarmtepompen: deze geothermische warmtepompen halen warmte uit de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater en geven die warmte af aan het circuit van de verwarming.

Koeling

Met een warmtepomp kan je je woning gaan koelen. Dit kan via passieve koeling (2 à 4°C lager), maar bij sommige warmtepompen kan ook actief gekoeld worden zonder in te boeten op het  E-peil van de woning (toevoer van 10°C).

Meer weten?

Onze “Scandinavische huismerken”

Ecotechnieken werkt met betrouwbare partners die weten hoe ze de koude kunnen trotseren. 

Sinds 1974 ontwikkelt en produceert onze Deense leverancier Nilan hoogwaardige, energiezuinige ventilatie en warmtepomp-oplossingen. Een gezond binnenklimaat, gekoppeld aan een laag energieverbruik is waar Nilan voor staat.

NIBE en THERMIA  zijn onze Zweedse leveranciers die elk meer dan 40 jaar ervaring kunnen voorleggen op vlak van de productie in waterpompen. 

NIBE is daarnaast de grootste boilerfabrikant van Scandinavië. 

Premies

Videogalerij

Een vraag? Persoonlijk advies nodig?

Vragen over bepaalde producten, hun toepassing of  bestellingen? Aarzel niet ons te contacteren. In onze toonzaal in Diksmuide kan je terecht voor persoonlijk advies.

Ma-Vr 08u-12u & 13u30-16u30
Gesloten op Za, Zo & feestdagen.