Zonneboilers

In een zonneboiler wordt via een inwendige warmtewisselaar het sanitair water opgewarmd met behulp van een zonnecollector (zonnepaneel voor warm water).

Bij onvoldoende zonlicht wordt het water door naverwarming op temperatuur gebracht. Dit kan bijvoorbeeld een gaswandketel, een houtkachel of een warmtepomp zijn – in uiterste nood een elektrische weerstand.

Toepassing

Van zodra er meer dan 50 l warm water per dag wordt verbruikt, is het zinvol om een zonneboiler te installeren.

Werking

Een zonneboiler produceert warm water met behulp van een thermische zonnecollector.

Deze zonnecollector staat de opgevangen warmte van de zon af aan een vloeistof. Als de vloeistof in de buizen van de collector warmer wordt dan het water in de boiler, wordt automatisch een pomp gestart en begint de boiler op te warmen.

Deze pomp doet de vloeistof circuleren in een gesloten circuit tussen de boiler en de buizen tot dat beiden dezelfde temperatuur hebben. Op dat moment wordt de pomp weer uitgeschakeld.

Vanuit de boiler vertrekt het water naar de warmwater-aftappunten in de woning, eventueel kan het water nog extra naverwarmd worden indien nodig. Deze naverwarming gebeurt met een combisysteem op aardgas, mazout, een warmtepomp, ... Naverwarming is enkel noodzakelijk in de winter of bij onvoldoende zonneschijn.

2/3 van het jaar is er voldoende zon om in België een zonneboiler op te warmen. Een zonneboilersysteem neemt minimum 65% van het warmwaterverbruik in de woning op zich.

Belangrijk bij deze installatie is dat de zonneboiler zo dicht mogelijk bij de warmwater-aftappunten staat. Op die manier is het warmteverlies in de leidingen zo klein mogelijk.

Een zonnecollector zet de energie van de zon niet om in elektriciteit, zoals zonnepanelen (PV) dat doen, maar zet de energie rechtstreeks om in warmte-energie, en is dus veel efficiënter dan zonnepanelen (PV) indien het einddoel warmte is.

Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt. Deze kan men onderverdelen in vlakke plaatcollectoren en vacuümcollectoren.

Vacuümcollectoren

Vacuümbuizen geven het beste rendement en wel door volgende redenen:

  • De buizen hebben een isolatie van vacuüm wat als de beste isolatie werkt, hierdoor verliezen ze geen warmte en gaat alle warmte naar het water.
  • De buizen hebben een ronde cilinder vorm waardoor de zon altijd het volledige oppervlakte verwarmt, de panelen werken dus 's ochtends en 's avonds even goed.
  • Door de unieke samenstelling van de vacuümbuis wekt deze warmte op door zonnestraling in plaats van warmte. Ook op koude, zonnige dagen heb je dus een goed rendement.

Werking Vacuümbuizen.
De vacuümbuis is samengesteld uit:

  • Een innerlijke en uiterlijke glazen buis
  • Selectieve laag coating (Cermet)
  • Vacuüm ruimte tussen het glas
  • Aluminium warmte geleider
  • Vloeistof buis
  • Condensator

De binnenste glazen buis bestaat uit een selectieve laag coating, de laag absorbeert de zonne-energie en zet deze om in warmte. De aluminium warmte geleider die in de glazen vacuümbuis zit draagt de warmte over aan de vloeistof buis, hierdoor wordt de vloeistof in de buis verwarmt en zal het verdampen. Het gas stroomt door de vloeistof buis naar boven tot dat het in de condensator komt. Doordat de condensator in de koperen warmtewisselaar zit wordt de warmte doorgegeven aan de solarvloeistof. Het gas in de condensator koelt af, condenseert naar vloeistof en daalt naar beneden waar de cyclus zich herhaald.

Vlakke plaatcollectoren

De vlakke plaatcollectoren bestaat uit een glasplaat met daar onder een absorbeerplaat met een speciale coating, een zogeheten spectraalselectieve laag. Deze laag heeft een lage emissiefactor en tegelijkertijd een hoge absorptiefactor. Dit betekent dat de absorbeerplaat zich voor licht als warmte absorberend (zwarte) laag gedraagt en voor warmte als een niet emitterende (witte) laag. 

Bij de standaard collectoren zit in de binnenzijde van het paneel een warmtewisselaar in de vorm van ronde leidingen. Deze ronde leidingen zitten niet in de panelen van Wallnöfer die door Ecotechnieken worden geplaatst. Omdat een ronde leiding maar een heel klein oppervlakte heeft om de zonestraling op te vangen, maken de vlakke panelen van Wallnöfer gebruik van plat gedrukte leidingen die tot wel 9 x groter zijn. Op deze manier hebben de vlakke panelen van Wallnöfer minimaal 6% meer rendement dan de standaard vlakke plaatcollectoren.

Voordelen van vlakke plaatcollectoren:

  • Montage op en in schuin dak, op plat dak en kantelbaar frame;
  • Horizontaal en verticale montage mogelijk;
  • Gehard glas;
  • Vlakke buizen met 9x groter oppervlakte dan conventionele panelen;
  • Tot zelfs 10 jaar garantie;
  • Hoog rendement zonnecollectoren door gepatenteerde techniek;
  • 85% rendement;
  • Minimaal 6% meer rendement dan vergelijkbare panelen;
  • In aluminium en RVS uitvoering;
  • Leverbaar in 2 maten: 1,8 m² van 3,2 GJ en 2,5 m² van 4,5 GJ.

Huismerken

Ecotechnieken werkt voor zonneboilers met: SOLARFOCUS 

Solarfocus is een Oostenrijks bedrijf sinds 1996 actief met zonne- en milieutechniek.

Premies

Fotogalerij

Videogalerij

Een vraag? Persoonlijk advies nodig?

Vragen over bepaalde producten, hun toepassing of  bestellingen? Aarzel niet ons te contacteren. In onze toonzaal in Diksmuide kan je terecht voor persoonlijk advies.

Ma-Vr 13u30-17u00
Gesloten op Za, Zo & feestdagen.