Balansventilatie

Het werkingsprincipe van een ventraal ventilatie systeem D bestaat erin warmteverlies te vermijden.

In plaats van koude lucht naar binnen te blazen en warme lucht naar buiten te voeren, gaat men bij een balansventilatie de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren en doorgeven aan de verse koude toegevoerde lucht.

Om de kwaliteit van de verse luchttoevoer te garanderen zijn propere filters van belang.

Toepassing

In goed geïsoleerde en winddicht gemaakte woningen is een balansventilatie systeem D een must en een verplichting.

Werking

De woning ventileren gebeurt aan de hand van twee ventilatoren: één voor de toevoer van verse lucht in droge ruimtes en één voor de afvoer van vervuilde lucht uit natte ruimtes.

Het bijzondere aan een balansventilatie is dat men werkt met een warmtewisselaar. Hierdoor doet men dus aan warmteterugwinning. Deze vorm van ventileren heet het systeem D.

Concreet betekent dit dat tot 90% van de warmte uit de extractie die afgevoerd wordt uit de woning gerecupereerd kan worden . Deze warmte wordt overgedragen aan de verse lucht die van buiten in de woning wordt toegevoerd.

Zo is de graad van energiebehoud veel hoger dan bij een gewoon ventilatiesysteem.

Omdat deze extra warmtewinning uiteraard overbodig is in de zomermaanden, zorgt een bypass ervoor dat de frisse buitenlucht op dat moment rechtstreeks of met maar een gedeeltelijke opname van warmte de woning binnenkomt.

Met een bijkomende warmtewisselaar kan warmte uit de bodem worden toegevoegd aan de lucht die de woning binnenkomt. In de winter is dit een voorverwarming van de buitenlucht, in de zomer heeft dit een verkoelende werking.

Tijdens de zomer kan nachtelijke ventilatie zorgen voor een aangename binnentemperatuur overdag. Dan wordt tijdens de nacht immers alle warmte uit de woning afgevoerd.

De luchtkanalen in de woning worden zo goed als mogelijk weggewerkt in blinde ruimtes (valse plafonds, dakhoekruimten, enz.) Deze kanalen zijn voorzien van een dubbele rubberdichting om luchtlekken te vermijden. Muur en/of plafondopeningen worden netjes afgewerkt met een decoratief rooster of ventilatiemondje. Daarenboven zorgen we steeds voor dempers in de kanalen tussen verschillende kamers om geluidsoverdracht te vermijden.

Onze huismerken

Voor balansventilatie werkt Ecotechnieken niet merkgebonden. We kiezen het type toestel in functie van de situatie.
Een merk dat we vaak plaatsen is DANTHERM, een Deense producent met meer dan 50 jaar ervaring.

De Nilan Compact-serie is een compact toestel voor ventilatie met actieve en passieve warmterecuperatie, sanitair warm water, koeling en verwarming.

Premies

Fotogalerij

Videogallerij

Een vraag? Persoonlijk advies nodig?

Vragen over bepaalde producten, hun toepassing of  bestellingen? Aarzel niet ons te contacteren. In onze toonzaal in Diksmuide kan je terecht voor persoonlijk advies.

Ma-Vr 08u-12u & 13u30-16u30
Gesloten op Za, Zo & feestdagen.