Houtvergasser als kachel

Een houtkachel die volgens het houtvergassingsprincipe werkt maakt gebruik van "naverbranding": door toevoeging van extra zuurstof in een tweede verbrandingskamer worden de rookgassen "naverbrand".

Daardoor worden nog hogere verbrandingstemperaturen bereikt en een meer volledige verbranding, met een zeer hoog rendement als resultaat.

20% van de opgewekte warmte wordt afgegeven aan de ruimte waar de kachel staat.

De kachel dient gekoppeld te worden aan een lage temperatuur verwarmingssysteem via een bijhorende buffertank om de overige 80% van de warmte te kunnen afvoeren en gebruiken. Ook sanitair warm water kan vanuit de buffertank worden gemaakt.

De warme plaat aan de bovenkant van de kachel zorgt ervoor dat men de houtvergasser ook kan benutten als kookmogelijkheid.

Toepassing

Ideaal als bijverwarming in een bestaande woning.

Werking

Een houtvergasser heeft 2 brandkamers. In de bovenste brandkamer wordt het hout verbrand, in de onderste de houtgassen. Beide brandkamers zijn voorzien van hoge temperatuur bestendig glas, waardoor de vuren ook visueel zichtbaar zijn. Zo geeft de kachel een gezellig en sfeervol comfortgevoel.

In de primaire verbrandingskamer worden de gassen uit het hout gescheiden bij de verbranding. In deze kachel kan je verschillende soorten hout verbranden.

Bij de opstart wordt een bypassklep geopend waardoor de houtmassa snel in lichterlaaie staat.

Zodra de rookgassen die vrijkomen een temperatuur bereiken die hoger is dan 300°C, wordt de bypassklep gesloten en worden de houtgassen naar de onderste, secundaire verbrandingsruimte gevoerd en met extra zuurstof tot ontbranding gebracht.

Zo creëert men temperaturen tot boven de 1000 °C.

Nadien gaan de hete rookgassen door een warmtewisselaar waar ze hun warmte afgeven aan water dat wordt afgevoerd naar een buffertank.

In lage energie- en passiefwoningen is het mogelijk om een bijkomende isolatie rond de kachel te plaatsen zodat maar 15% van de geproduceerde warmte in de omgeving vrijkomt.

Beide brandkamers zijn voorzien van hoge temperatuur bestendig glas, waardoor beide vuren ook visueel zichtbaar zijn. Zo geeft deze kachel een gezellig en sfeervol comfortgevoel.

Onze huismerken

Voor het aanleveren van houtvergassers werkt Ecotechnieken samen met het merk Luvano meer bepaald Luuma houtvergasser.

Premies

Fotogalerij

Videogalerij

Een vraag? Persoonlijk advies nodig?

Vragen over bepaalde producten, hun toepassing of  bestellingen? Aarzel niet ons te contacteren. In onze toonzaal in Diksmuide kan je terecht voor persoonlijk advies.

Ma-Vr 13u30-17u00
Gesloten op Za, Zo & feestdagen.