• Home
  • Nieuws
  • Hoge energiefactuur? Hoe een koude douche vermijden?

Hoge energiefactuur? Hoe een koude douche vermijden?

Nu de prijzen voor energie de lucht in schieten beginnen steeds meer mensen na te denken over de manier waarop ze (sanitair) warm water produceren. Een douche nemen is iets doodnormaal, maar eens het prijskaartje zich laat voelen kan het interessant zijn onze energieposten eens beter onder de loep te nemen.

Maar wat kost een douchebeurt nu echt? De prijs voor een douche is gebaseerd op twee zaken: de manier waarop je warm water produceert en de hoeveelheid water die je per douchebeurt gaat gebruiken. 

Energie-expert aan de Universiteit van Gent Joannes Laveyne berekende onlangs dat een douchebeurt van 5 minuten gemiddeld €0,43 kost. Het gebruik van een spaardouchekop verminderd dit bedrag tot €0,14. Ga voor een gemiddeld gezin van vier personen die dagelijks een douche nemen uit van een besparing €35,95/maand. Om het effect van je regendouchekop niet te moeten missen maar toch water te besparen plaatst Ecotechnieken geregeld de debietbegrenzers van Hansgrohe (verkrijgbaar bij Desco). Zo’n debietbegrenzer kost €7,20 excl. BTW en betaalt zichzelf dus in één week tijd terug, zonder in te boeten op uw douche-ervaring.

De tweede en meest bepalende factor is de manier waarop je warm water gaat produceren. De prijzen hierboven zijn de gemiddelde prijzen voor de Vlaamse gezinnen die een gasketel gebruiken voor de productie van sanitair warm water. Als we deze gaan vergelijken met de kostprijs voor elektrische boilers zien we dat een hoge rendement gasketel, liefst een condenserende gasketel, financieel een goede keuze is. Met een regendouchekop kost dagelijks douchen met 4 gezinsleden al gauw €150/maand wanneer deze elektrisch wordt opgewarmd. Dit is een meerkost van €100/maand in vergelijking met een rendabele gasketel.

Wat uiteraard nog interessanter is en vooral op ecologisch vlak alle bovenstaande opties voorbijstreeft zijn de zonneboiler en de warmtepomp. Met een zonneboiler met vacuümbuizen bespaar je al snel €385/jaar voor de productie van je sanitair warm water. Gezien een zonneboiler in ons land maar 60% van de gevraagde jaarlijkse hoeveelheid warm water kan produceren dient er te worden bij verwarmd. Dit gebeurd idealiter met een gas condensatieketel. Wanneer je opteert voor een zonnegascombi dan is deze bijverwarming op gas reeds geïntegreerd in je ketel.

Een warmtepomp is voor de productie van sanitair warm water eveneens een zeer rendabele en ecologische keuze. Als we kijken naar de Nilan air 9 heeft deze een SCOP van 5,11. Dit betekend dat, gemiddeld op jaarbasis, met 1kWh elektrische energie 5,11kWh wordt opgewekt. Hieruit kunnen we concluderen het produceren van sanitair warm water met een warmtepomp een besparing oplevert van €290/jaar in vergelijking met verwarming op gas en zelfs €1450/jaar goedkoper is dan wanneer deze met een klassieke elektrische boiler zou opwarmen. 

Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die een rol spelen in de energiekost. Eén daarvan is hoe de thermostaat is afgeregeld. Door deze wat lager in te stellen vermijd je verkalking en bespaar je energie. Het is dan ook zo dat het meeste water die we gebruiken niet veel warmer hoeft te zijn dan 40°C. Stel dat je thermostaat is ingesteld op 80°C kost het veel meer energie om deze op deze temperatuur te houden en dient het water toch nog steeds te worden gemengd met koud water vooraleer deze uit te kraan komt.

Iets anders om mee rekening te houden is de locatie van je boiler in de woning en de afstand tot de kranen. Door je boiler in het verwarmde volume van je woning te plaatsen is er minder energie nodig om de boiler op temperatuur te houden. Hoe dichter je boiler bij de kranen staat, hoe minder afstand het warme water dient af te leggen door de leidingen en hoe minder warmte er hierdoor verloren gaat. Daarnaast heeft dit het voordeel dat je minder lang hoeft te wachten tot er warm water uit de kraan stroomt. 

Gemiddelde maandelijkse kostprijs voor een gezin van 4 personen die dagelijks douchen:

type verwarming regendouchekop spaardouchekop
 gas   €53,32   €23,94
 elektriciteit   €148,80   €66,96
 zonneboiler     €21,33   €10,50
 warmtepomp   €29,12   €13,10