Schoonmaken van PV-panelen

Lenteschoonmaak van je PV-panelen

Hoewel het in ons Belgenlandje regelmatig regent, is dit niet voldoende om je PV-installatie volledig schoon te houden. Met het oog op de zomer die in aantocht is kan het interessant zijn om je panelen te (laten) reinigen.

De mate van vervuiling en het effect van de vervuiling op het rendement van jouw installatie zijn afhankelijk van een aantal factoren en kunnen sterk variëren.
Wanneer je dicht bij een industriezone of in landbouwgebied dan is de kans groot dat jouw panelen sneller vuil zullen zijn. Afhankelijk van het type panelen en de oriëntatie kan vervuiling al snel een rendementsverlies tot 10% betekenen. 

Eén maal per jaar je panelen reinigen is voldoende om grote verliezen te vermijden. Doe dit best wanneer de zon niet te hard schijnt, anders droogt het water te snel op en is er kans op strepen en vlekken.

Uiteraard kan je ervoor opteren een professioneel in te schakelen voor het reinigen van je installeren. Je kan ook beslissen dit zelf te doen. Hou rekening met volgende tips:

  • Gebruik een emmer of een tuinslang maar GEEN hogedrukreiniger
  • Lauw water en een milde zeep werken het best, schuurmiddel of agressieve zeep laat je beter achterwege
  • Indien je de panelen niet vanop de grond kan reinigen met een telescopische ruitenwisser zijn een spons of lichte doek een goede keuze
  • Ga niet op de panelen zitten of staan
  • Opteer voor regenwater of osmose water (ontkalkt water) om strepen te vermijden
  • Hardnekkig vuil of mos? Gebruik een zachte borstel, indien mogelijk met inwendige wateraanvoer